Linux (Ubuntu – Centos) cPanel Kurulumu

Linux cpanel kurulumu, linux işletim sistemlerine cPanel panel kurulumunu hızlı ve kolay bir şekilde resimli olarak sizlere anlatacağız. cPanel kullanımı ve yönetimi açısından çok kolay bir panel olmasından dolayı birçok servis sağlayıcısı tarafından tercih edilen ilk paneldir. Bireysel kullanıcılar için Lisans maliyetleri sebebiyle çokça tercih listesine eklenmeyen bir panel oalrak göze çarpıyor. İlk kurulum sonrasında 15 Günlük Trial ( Deneme ) lisans ile deneyimleme imkanı bulabilirsiniz. Linux işletim sistemlerinde cPanel kurulumu nasıl sağlanır? Öncelikle centos 7, almalinux işletim sistemine cPanel kurulumunu göreceğiz. Ardından ise ubuntu işletim sistemlerine detaylı olarak cpanel kurulumu anlatacağız.

Centos 7 cPanel Kurulumu

Birçok site ve forum tek tek kodları atarak kurulum sağlamaktadır. Tarafımızca ileteceğim kod ile tek tuş ile kurulum sağlayabilirsiniz. Öncelikle işletim sistemimizi güncelleyeceğiz. Ek olarak kurulum aşamasında sorun yaşamamak için hostname adresimizi güncellememiz gerekiyor. Aşağıda ki kod yardımı ile işletim sistemimizi güncelleyelim.

yum update -y
yum upgrade -y

Hostname adresi varsayılan ( default ) olarak gelmesi durumunda daha önceden hostname üzerine bir cPanel kurulumu sağlandı ise hata alabilirsiniz. Ek olarak localdomain.localhost olarak gelen hostname adreslerinde de sorun gözükmesi muhtemeldir. Kod yardımı ile hostname adresimizi güncelleyelim.

hostname server.domainadresiniz.com

Yukarıda mevcut olan işlemleri tamamladıktan sonra aşağıda ki kodu kullanarak hızlı ve tek kod satırı ile cPanel kurulumunuzu sorunsuz yapabilirsiniz.

systemctl stop NetworkManager && systemctl disable NetworkManager && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Kurulum sunucu hızınıza bağlı olarak ortalama 5-10 dakika sürecektir. Kurulum sonrasında https://ipadresiniz:2087 üzerinden bağlantı alabilirsiniz. http:// olarak bağlantı denemeyiz. WHM erişimi için https:// olarak bağlantı almalısınız. Kullanıcı bilgileriniz ssh bilgileriniz ile aynıdır.

 

Ubuntu cPanel Kurulumu

ubuntu cpanel kurulumu
ubuntu cpanel kurulumu

Ubuntu cPanel kurulumu olarak işlem sağlayacağız. Aşağıdaki kod bloklarını sırasıyla yazarak sorunsuz kurulum sağlayabilirsiniz. İlk olarak SSH üzerinde root yetkisine geçiş yapmamız ardından kuruluma devam etmemiz gerekiyor. Kod yardımı ile root yetkisine geçiş sağlıyoruz.

sudo -i

Sağlıklı bir ubuntu cPanel kurulumu için firewall servislerini devre dışı bırakmamız gerekiyor. Ubuntu firewall devre dışı bırakma kodları aşağıdadır. Sırasıyla kodları kod satırına giriyoruz.

iptables-save > ~/firewall.rules
systemctl stop ufw.service
systemctl disable ufw.service

İşlemlerimizi sağladıktan sonra kurulum aşamasında eski paket sorunu yaşamamak için ubuntu işletim sistemi yükseltme ve onarma işlemi sağlıyoruz.

sudo apt update && sudo apt upgrade

Hostname adresiniz genel oalrak varsayılan ( default ) gelmesi durumunda daha önceden hostname üzerine bir cPanel kurulumu sağlandı ise hata alabilirsiniz. Ek olarak localdomain.localhost olarak gelen hostname adreslerinde de sorun gözükmesi muhtemeldir. Kod yardımı ile hostname adresimizi güncelleyelim.

hostname server.domainadresiniz.com

İşlemleri bu aşamaya kadar getirdikten sonra son aşamaya geçerek kurulumu sağlıyoruz.

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Kurulum sorunsuz olarak tamamlandıktan sonra https://ipadresiniz:2087 şeklinde bağlantı ve erişim alabilirsiniz. WHM giriş bilgileriniz ssh bilgileriniz ile aynıdır.

Yorum yapın