VDS ve Bulut Sunucu İçin Neler Farklı?

VDS ve bulut sunucu arasında temel farklar olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Ancak bu gibi temel farklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için öncelikle iki farklı sunucu ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Her iki farklı sunucuda kendine ait teknik özellikleri olan dolayısıyla kullanımının birbirinden farklı olduğu sunucular olarak ele alınan sistemlerdir.

VDS Nedir?

VDS ve bulut sunucu arasında var olan farkları nitelikli bir şekilde algılayabilmek için öncelikle VDS adlı bu sunucunun ne anlama geldiğini ve ne gibi özelliklere sahip olduğunu bilmek gerekir. VDS sunucusu temelde VPS sunucusu ile aynı mantıkla çalışır. Fiziksel ve sunucunun sanallaştırılması ile oluşturulan mimari olarak ele alınan VDS, farklı işletim sistemleri üzerinde kendini arayıp donanımsal ve yazılımsal kaynaklara sahip olacak şekilde çalışır. Bu doğrultuda bulut sunucu ile arasında büyük farklar olduğunu ve kullanım esnasında bu farkların teknik açıdan çeşitli etkenler yarattığını dile getirmek yanlış olmaz.

Bir VDS sunucu tahsis edilen RADM, CPU gibi kaynaklar aynı fiziksel sunucuda bulunan diğer VPS sunucuları ile paylaşılamaz. Dolayısıyla bu sunucuda paylaşımlı bir kullanımını beklenmesi mantıklı ya da mümkün değildir.

Bulut Sunucu ile VDS Sunucu Farkları

vds ile bulut sunucu farkı
vds ile bulut sunucu farkı

VDS ve bulut sunucu farkları listesi oldukça geniştir. En temel cevap ise mimarilerinin birbirinden farklı olmasıdır. Bulut sunucu servisinin içerisinde bulunan mimari yedekli bir alt yapıyla çalışmasını sağlar. Dolayısıyla bu durum daha fazla kullanılabilirlik, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlaması konusunda önemli bir rol oynar.

Bunun yanı sıra bulut sunucular ile VDS sunucular arasındaki birçok farklı özellik olduğuna dair bilgi vermekte yanlış olmaz.

Yüksek Erişilebilirlik Özelliği

Bulut sunucu ve VDS özellikleri hakkında araştırma yapıldığı takdirde göze çarpan ilk fark yüksek erişilebilirlik özelliği oldu. Bulut sunucular sahip oldukları mimarisi sebebiyle yedeklik prensibiyle çalışır. Dolayısıyla yedeklik prensibi ile yapılandırılan bulut sunucu yüksek erişilebilirlik konusunda çok önemli bir başarı sağlar. Gerçek bir bulut sunucu tek bir noktadan doğabilecek hataların yönetilmesi ve servislerde yaşanacak kesintilerin minimum seviyeye indirilmesi konusunda iş sürekli yaratır.

Bu durum kolaylık sağlar ve kullanım esnasında meydana gelebilecek problemlerin minimum seviyede kalması konusunda önemli bir rol oynar. VDS oyuncular ise tek bir fiziksel sunucu üzerinde çalışan sistemlerdir. Dolayısıyla yüksek erişilebilirlik özelliğini bulut sunucu ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. VDS sonucu ile meydana gelebilecek herhangi bir arıza durumunda sistemin tamamı arızadan etkilenir.

Esneklik

Bulut sunucu özellikleri arasında bulunan ve bu özelliği ile VDS kurucular arasındaki farkı meydana getiren bir diğer özellik ise esnekliktir. VDS sunucularda tek bir fiziksel sunucu üzerinden servis verilmesi söz konusu olduğu için kaynaklar Ölçeklendirilebilme konusunda sınırlıdır. Fakat bir bulut servisinde bu durum sonucu kümeler üzerinden hizmet sunulması ile kaynakların iç hacminin değişmesini sağlar. Bu durum bulut sunucuların kaynak iç hacmine göre kolay bir şekilde artırılabilir ya da azaltılabilir olduğunu gösterir.

Tüm bu etkenler bulut sunucuların VDS sunuculara göre çok daha esnek bir kullanıma ve yapıya sahip olmalarını sağlar.

Maliyet

VDS ve bulut sunucu hangisi sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Her iki sunucu arasında temel farklar karar verirken mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve belirleyici etkenler olmalıdır. VDS ve bulut sunucu arasındaki farklardan bir diğeri ise maliyettir. Bulut sunucular daha avantajlı ve güvenli bir altyapı özelliğine sahip olduğu için VDS ile karşılaştırıldığı takdirde fiyat performans oranında daha başarılı oldukları görülür.

Yorum yapın