Sanal Sunucular VDS ve VPS Farkları

Sanal sunucu VDS ve VPS olarak iki farklı şekilde ele alınmaktadır. VPS yani Virtual Private Server, sanal özel sunucu olarak Türkçeye çevrilir. VPS’de yer alan kaynaklar sanallaştırma yeteneğine sahip yazılım ile gruplara ayrılır ve kategorize edilir. Fiziksel bir ana sunucunun bölümlere ayrılması ile meydana gelen sanal sunucu adı buradan gelir.

VDS ise VPS’ten farklı olarak atanmış bir sonucu olarak bilinir. Bu doğrultuda iki sanal sunucu arasında ayrıştırıcı ve farklı özellikler olduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır.

VPS Nedir?

vps
vps

VPS en temel haliyle sunucuları sanallaştırmak amacıyla farklı sunucu ve hosting hizmetlerini hazır hale getiren özel bir teknoloji ile elde edilen sanal sunucu çeşididir. Bu teknoloji sunucu bölümleri arasında dosya seçimi, veri alışverişi veya bunlara benzer geçişler oluşmasına imkan tanımaz. Sanal bölümler tam olarak ayrışma özelliğine sahiptir. Bu gibi özellikler sayesinde fiziksel sunucu paylaşan kullanıcıların tamamının kendine ait ve tamamen özel bir depolama alanına sahip olmaları mümkün hale gelir. Bu durum özel bir bant genişliği ve belleğe sahip olmaları konusunda da önemli bir rol oynar.

VPS Neden Kullanılır?

İnternet siteleri standart paylaşımlı sunucu üzerine kurulmuş ise belirli bir trafiğin üzerine çıktığında erişim sorunları ile karşılaşmaları normal karşılanır. Bu durumda VPS kullanımı meydana gelen problemlerin üstesinden gelmek adına fayda sağlar. Orta ölçekli trafiğe sahip internet sitelerinin ihtiyacını karşılamak adına VPS kullanımının yeterlidir. Bunun yanı sıra tek bir sanal sunucu üzerinden birden fazla internet sitesi barındırma konusunda da ideal ve yeterli bir kullanım sağlar.

VPS esnek bir yapıya sahiptir. Bu durum yönetici erişimi ile giriş olanağı sağlamasına mümkün hale getirir. Hosting firmasının sunduğu hizmetler göz önünde bulundurulduğunda internet sitesinin trafiğinin zamanla arttığını dile getirmek mümkündür. Bu gibi süreçlerde VPS kaynakları özelleştirilebilir.

VDS Nedir?

vds
vds

VDS sanal atanmış sunucu olarak Türkçeye çevrilen bir teknolojidir. Bu doğrultuda VDS ile VPS birbirleri ile karıştırılıyor olsalar da özelliklerini tamamen farklı olduklarını mutlaka dile getirmek gerekir.

VDS internet uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve barındırmak amacıyla yönetilen ve sunucu kiralama imkanı sunması sebebiyle dikkat çeken sanal bir makine olarak ele alınabilir. Bu sanal makinanın diğer müşteriler ile paylaşılması mümkün değildir.

VDS Kullanımına Neden İhtiyaç Duyulur?

VDS kullanımı ile kendi diski yerine, belleğe, işletim sistemine ve bant genişliğine sahip olması mümkün hale gelir. Bu durum son kullanıcıların internet üzerinden sunucu erişmelerine imkan tanıyan bir özellik olarak bilinir.

Her internet sitesi ya da uygulamanın özel bir sunucuya ihtiyaç duyduğunu dile getirmek doğru olmaz. Bu doğrultuda VDS ve VPS farkları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmak gerekir. VDS, özel ihtiyaçlar için uygundur, öngörülebilir ve istikrarlı bir performansa sahiptir. Bu doğrultuda VDS kullanımının yüksek performansın gerekli olduğu projeler için çok daha uygun olduğunu dile getirmek mümkündür.

VPS ile VDS Arasındaki Farklar

VPS ve VDS farkı temelde ele alındığı takdirde kullanım alanlarının farklı olduğuna dair bilgi vermek mümkündür. VDS, sanal atanmış sunucu VPS ise sanal özel sunucu olarak kullanılır. Ancak aralarında herhangi bir yöntem farklılığı yoktur ve ikisi de önemli bir ortak noktaya sahiptir. Her ikisi de sanallaştırma teknolojisi kullanarak çalışır. VPS işletim sistemi düzeyinde sana ulaştırma yapar VPS ise paravirtualization yöntemini kullanır. Bu doğrultuda VPS kullanımı ile fiziksel sunucu küçük alanlara ayrışır. Bu durum farklı kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlar.

VDS avantajları arasında tercih edilmesi ile birlikte yüksek performans ihtiyacını karşılıyor olması bulunur.

Yorum yapın